Üniversite araştırdı: Yöresel ürün algısı satın almaya etki ediyor mu?

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nden Fatih Yılmaz ve Esra Kadanalı, “Tüketicilerin Yöresel Eser Algısının Satın Alma Niyetine Tesiri: Erzurum İli Örneği” başlıklı araştırmada, iktisadı hem de pazarlama alanlarında yöresel besin eserlerine yönelik araştırmaların değer kazandığı lisana getirildi.

Çalışmada tüketicilerin yöresel eser algısının, satın alma niyetine tesirinin araştırılması amaçlandı. Bu maksatla Erzurum’da 440 tüketici ile yüz yüze anket yapıldı. Araştırmada, “ Sonuç olarak yöresel besin eseri satın alma niyetinde yöresel eser algısının yaklaşık %20 tesirinin olduğu tabir edilebilmektedir” denildi.

“TÜKETİCİLERLE YÜZ YÜZE GÖRÜŞÜLDÜ”

Yapılan araştırmada, yöresel eserlere yönelik araştırmaların değer kazanmasında bilhassa gelişen tüketici şuuru ile bu eserlere talebin artması, kırsal iktisadın kalkınmasında yöresel besin eserlerinin yaygınlaşmasının tesiri tıpkı vakitte, global etraf meselelerin karşı yöresel besin eserlerinin tercih edilmesinin ehemmiyeti mevzunun hem mikro hem de makro açıdan araştırılmasında tesirli olan faktörler olarak sıralanarak, “Dünyada yöresel/yerel besin eserlerine yönelik talep eğiliminin arttığı tabir edilmektedir. Yöresel besin eserlere olan talebin artması kesim paydaşlarının stratejilerini belirlemesinde, tüketicilerin yöresel eserleri nasıl algıladıkları ve yöresel eser algısının satın alma niyetine tesirine yönelik araştırmaları kıymetli hale getirmektedir. Bu kapsamda çalışmada yöresel eser çeşitliliği açısından değerli vilayetlerden biri olan Erzurum vilayetinde tüketicilerle yüz yüze anket yapılarak elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda yöresel eser algısını etkileyen faktörler üç başlık altında toplanmış ve bunlar algılanan kalite, risk ve paha olarak isimlendirilmiştir. Satın alma niyeti için iki faktör belirlenmiştir.”

“HER ESER KÜMESİNDE ALGILANAN RİSKİ FARKLILAŞTIRMAKTADIR”

Çalışma sonucunda değişkenler ortasındaki münasebetin incelenmesinde çoklu regresyon tahlilinden yararlanıldığı vurgulanarak, “Analiz sonucunda algılanan kalite, algılanan risk ve algılanan kıymetin satın alma niyetini vefatı etkiledikleri belirlenmiştir. Algılanan kalite ve algılanan pahanın satın alma niyeti üzerine olumlu tesirleri literatür ile uyumlu sonuçları göstermektedir. Lakin algılanan riskin, satın alma niyetini olumlu etkilemesi yöresel eserler için farklı değerlendirilebilmektedir. Yöresel besin eserlerinde çeşitliliğin olması ve her ürün/ eser kümesinin farklı özelliklerde olması algılanan riski etkileyebileceği düşünülmektedir. Örneğin hammaddesi hayvansal eserler yahut bitkisel olan eserlerde risk dereceleri de farklılaşmaktadır. Bununla birlikte eser özelliklerine nazaran algılanan risk çeşidi (finansal risk, işlevsel risk üzere.) de farklı olabilmektedir. Bu durumda her eser kümesinde algılanan riski farklılaşmaktadır. Münasebetiyle tüketicilerin yöresel besin eser algılarının satın alma niyetine tesirinde en uygun pazarlama stratejisini belirlemede eser ya da eser kümelerine nazaran araştırmaların yapılması önerilmektedir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir