Gribe karşı görünmez kalkan: ‘Kara Mürver’! Dalından direkt yemeyin

Mürver bitkisinin en bilinen cinsinden biri olan Sambucus Nigra L. yani Kara Mürver Türkiye’de dahil olmak üzere dünyanın pek çok yerinde doğal olarak yetişen bir bitki tipidir.

Adoxaceae ailesine ilişkin olan kara mürver 4-10 metre uzunluğa sahip küçük çalı formunda ağaçta yetişen bir bitkidir. Ağacın kısımlarında siyah-mor renkte salkım biçiminde bulunur. Meyveler epeyce ekşi olduğundan taze olarak tüketimi biraz zordur.

Ancak kara mürver epeyce yararlıdır. Günümüzde de ilaç sanayisinde çok sık kullanılan kara mürver soğuk algınlığından korunmak için birebirdir.

Antioksidan ve vitaminle dolu mürver, yüzyıllardır ateşli hastalık ve enfeksiyondan diş ağrısı ve siyatiklere kadar her şeyi tedavi etmek için kullanıldı.

Ortaçağ Avrupası’nda beşerler mürverin uygunlaştırıcı tesirine o kadar çok güveniyorlardı ki mürver tükettiklerinde çok uzun yıllar yaşayacaklarına inanıyorlardı.

Mürver, C vitamini, diyet lifi ve fenolik asitler, flavonoidler ve antosiyaninler üzere antioksidanlar açısından epey zengindir.

Mürverin lif içeriği ayrıyeten bağırsak sıhhatine, sindirime ve bağışıklık sistemi fonksiyonuna de yarar sağlar. Bilhassa diyabet hastaları için kan şekerini yönetmeye yardımcı olabilir.

Genel olarak kronik hastalığa yol açan hür radikal ve oksidatif gerilimi azaltabilen antioksidanlar içerir.

Ancak kara mürver tüketmeden evvel şayet reçeteli ilaç kullanıyorsanız kesinlikle hekiminize danışmalısınız.

Kara mürveri tüketirken kısmından kopardığınız üzere direkt tüketmemelisiniz. Mürveri kaynatıp suyunu içebilir, pekmezini ya da çayını satın alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir