Mersinlilere bayramda beslenme tavsiyesi

MERSİN (İGFA) – Mersin Büyükşehir Belediyesi Sıhhat İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Bayan Sıhhati Müşavere Merkezi’nde Diyetisyen olarak çalışan Müge Kinaş, bilhassa Ramazan Ayı boyunca azalan öğün sayısı ve oruç tutulması sebebiyle metabolizması yavaşlayan vatandaşlara ikazlarda bulundu.

Bir aylık oruç mühletinin bitmesiyle birlikte, vatandaşları, birden ve çok yemek yeme konusunda uyaran Kinaş, bilhassa çok şekerli ve hamur işlerinin dikkatli ve denetimli bir biçimde tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi. Porsiyon denetiminin bu süreçte kıymetli olduğunu hatırlatan Kinaş, dikkatsiz beslenmenin çeşitli sıhhat problemlerine yol açabileceğini vurgulayarak, istikrarlı ve gerçek beslenmenin yolları hakkında bilgi verdi.

Kinaş: “Kendi beslenme rutinimize döndüğümüz bu süreçte önceliğimiz porsiyon kontrolü”

Büyükşehir Belediyesi Bayan Sıhhati Müşavere Merkezi’nde Diyetisyen Müge Kinaş, Ramazan Bayramı boyunca beslenme konusunda vatandaşların gerçek ve istikrarlı beslenmesi için yapılacak adımlardan bahsetti. Kinaş, “Uzun müddet aç kaldığımız bu periyottan kendi beslenme rutinimize geçiş yaptığımız vakit dinlenmiş olan sindirim sitemizi çok fazla ölçülerde yemek yiyerek bozmamamız gerekiyor. O nedenle birinci önceliğimiz porsiyon denetimini ayarlamak olmalı. Bir anda yüksek porsiyonu besinler tükettiğimiz vakit hazımsızlık, şişkinlik üzere mide sorunlarını ve kan şekeri dengesizliğine yol açabiliriz” dedi.

Kahvaltının günün en değerli öğünü olduğunu söyleyen ve tüketilmesi gereken besinlerle ilgili bilgi veren Kinaş, “Kahvaltı öğünümüzde kızartmalı yiyecekler, hamur işleri, sucuk, salam, reçel, bal üzere besinler yerine haşlanmış yumurta, peynir, zeytin, ceviz, meyve, zerzevat ve tam tahıllı eserlere yer verebiliriz. Böylece güne daha sağlıklı bir başlangıç yapmış oluruz. Gün içerisinde toplam 2-3 ana öğün ve 2-3 orta öğün olacak halde beslenmemizi ayarlayabiliriz. Gece yatmadan 3 saat öncesinde ise yemek yeme sürecini sonlandırmamız gerekir” diye konuştu.

“Küçük antrenman ve bol sıvı ile iştahımızı dengeleyebiliriz”

İştahı denetim altında tutmak için gün içerisinde bol sıvı almanın ve küçük antrenmanlar yapmanın da değerli olduğunu hatırlatan Kinaş, içilen çay ve kahve sayısının da değerli olduğunu vurguladı. Bilhassa bu periyotta şeker tüketimin artabileceğini söyleyen Kinaş, “Bayram ziyaretlerinde genelde ikram edilen besinler, hamur işleri, şekerli besinler, tatlı ve çikolata oluyor. Bu biçim besinleri daha denetimli bir biçimde ve az ölçüde tüketmeye dikkat etmeliyiz. Şerbetli yiyecekleri ve tatlıları, sütlü tatlılarla yer değiştirebiliriz. Şekeri de kuru meyve ile yer değiştirerek tercih edebiliriz. Misafirliğe gitmeden evvel ikramlıkları daha denetimli bir biçimde tüketmek ve kan şekeri istikrarını ayarlamak için aç olmamamız gerekiyor. Konuttan çıkmadan evvel kendimizi tok tutacak sağlıklı besinler tüketmek güzel bir prosedür olacaktır. Ayrıyeten misafirlikte gelen konuklara yemek yeme konusunda ısrarcı davranmamalıyız” tabirlerini kullandı.

Son olarak bu süreci daha rahat geçirmek için ağır tempolu sporlardan uzak durulması gerektiğini vurgulayan Kinaş, güneşin ağır olmadığı saatlerde hafif tempolu yürüyüşlerin daha hakikat bir tercih olacağını lisana getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir